Putovanje Šri Lanka

Šri Lanka

Šri Lanka, rajski otok smješten nešto južnije od Indije, okupan vodama Indijskog oceana, zemlja je vječnog ljeta. Tradicionalni ribolov, fascinantni biljni pokrov i egzotične životinje, tajanstveni drevni hramovi, slikovite plantaže čaja u unutrašnjim planinskim predjelima – ovaj skriveni raj spremno Vas očekuje. Široki osmjesi i srdačno lokalno stanovništvo, zanimljiva hrana i prekrasno vrijeme učinit će boravak ovdje dojmljivim iskustvom.

Cijena putovanja od: 11.500,00 HRK

Odredište: Šri Lanka

Trajanje: 11 dana

Prijevoz: avion

Termin: 23.11.2017
 
PROGRAM PUTOVANJA PO DANIMA 

1) četvrtak SPLIT – ZAGREB – DOHA

Sastanak putnika za putovanje na Šri Lanku u zračnoj luci Zagreb u 16:30 sati. Za putnike iz Splita asistiramo u pribavljanju zrakoplovnih karata do Zagreba. Putnici se upoznaju s vodičem putovanja i zatim obavljaju check-in (prijava na let, predaja putne torbe, preuzimanje ukrcajne karte). Let Zagreb-Doha 1820h/0140h +1 (lokalna vremena na odredištima).

2) petak DOHA – COLOMBO – DAMBULLA

Let Doha-Colombo 0225h/0920h (lokalna vremena na odredištima). Po dolasku u zračnu luku preuzimamo prtljagu i obavljamo granične formalnosti. Vožnja prema središtu Rajskog otoka, gradu Dambulla (oko 125 km). Obilazimo Dambullu. Sjaj ovog hramskog kompleksa je uistinu teško opisati: Hram u stijeni, pet hramova u pećinama koje okružuju zlatni hram, delikatne freske, beskonačni nizovi kipova Bude i na kraju fascinantni Veliki Buda, kip optočen u zlatu. Ako vrijeme dopusti moguće je organizirati nezaboravno jahanje na slonovima, mirnim i prekrasnim divovima. Smještaj u hotel. Večera i noćenje #1.

3) subota ANURADHAPURA

Doručak. Naše putovanje u Šri Lanku danas započinjemo vožnjom prema sjeveru do grada Anuradhapura (oko 65 km). Nekadašnja prijestolnica osnovana u 4.st. pr.Kr. danas je pod zaštitom UNESCO-a. Grad je 1300 godina bio središte velikog kraljevstva da bi nakon kataklizmičke invazije bio potpuno napušten u 10.st. Značaj budističkih hramova je enorman pa grad posjećuju brojni hodočasnici, posebno Sri Mihabodi, najstarije drvo na svijetu koje je izniklo od grančice stabla ispod kojeg je Buda doživio prosvjetljenje. Pronalazimo brojne hramove, stupe koje na singaleškom zovu dagobe, prekrasne vrtove, parkove i ruševne palače. Posebno ćemo pažnju obratiti na stupe kolosalnih dimenzija (među njima i najveću stupu na svijetu) koje su podignute prije dvije tisuće godina i među najvećim su građevinama starog vijeka. Povratak u hotel. Moguće je organizirati odlazak u etno selo / autentično mjesto gdje se upoznajemo s tradicionalnim načinom života. Večera i noćenje #2.

4) nedjelja SIGIRIYA – POLONNARUWA

Doručak. Naše putovanje na Šri Lanku danas započinjemo odjavom iz hotela i kratkom vožnjom (oko 15 km) do Sigiriye. Lokalitet koji je podignut u V. stoljeću i pod zaštitom je UNESCO-a. Kamena utvrda kralja Kasyapa svjedoči o vrsnom umijeću u arhitekturi i umjetnosti svojih graditelja. Prolazeći pokraj dolinskog grada uspinjemo se na Lavlju stijenu, a na kraju ulazimo između Lavljih šapa i otkrivamo simetrične kraljevske vrtove i prilazimo vrhu Lavlje stijene. Ovo je svojevrstan ‘grad bogova’ na dominantnom položaju i ukrašen prekrasnim freskama sličnim Gupta stilu u Indiji (pećine Ajanta). Prolazimo pokraj ‘Zida ogledala’ ukrašenog grafitima. Kraća vožnja do Polonnaruwe (55 km). Slobodno vrijeme za ručak. Padom moćne Anuradhapure uzdigao se grad Polonnaruwa do srednjovjekovne metropole i središta moći (danas pod zaštitom UNESCO-a). Šetamo uz ostatke gradskih zidina, irigacijskih kanala, stupa, ležećih kipova Bude, fantastičnog kamenoklesarskog umjeća koje se uočava na hinduističkim kipovima. Posebno su zanimljivi kipovi Bude u stijenama Galviharaya i dvorana vijeća Nissankamalla. Povratak u hotel. Večera. Noćenje #3.

5) ponedjeljak DAMBULLA – MATALE – KANDY

Doručak. Naše putovanje na Šri Lanku danas započinjemo odjavom iz hotela i vožnjom kroz pokrajinu Matale (70 km) za Kandy. Posljednja kraljevska prijestolnica Šri Lanke prije dolaska Britanaca i danas je pod zaštitom UNESCO-a. Bogata povijest, baština i kulturno nasljeđe razlog su posjeta brojnih turista sa svih strana svijeta. Moguće je organizirati ayurveda masažu i posjet draguljarnici. U 17:30 sati folklorni show u kojem upoznajemo tradiciju ovog kraja. Obilazimo najsvetije mjesto za budiste sa Šri Lanke, Hram svetog budinog zuba. Šetnja središtem grada otkriva tržnicu živih boja, trgovine svjetskih brandova, radionice obrtnika i umjetnika. Smještaj u hotel. Večera i noćenje #4.

6) utorak KANDY – PERADENIYA – NUWARA ELIYA

Doručak. Putovanje u Šri Lanku započinjemo odjavom iz hotela i odlaskom za Peradeniyu (samo 20 minuta vožnje). Posjećujemo Kraljevske botaničke vrtove Peradeniye koji se prostiru na 600.000 metara kvadratnih. Šetnja pokraj Oktagonalnog obzervatorija, uređenih travnjaka, divovske Javanske smokve, Kuće orhideja. Put do Nuwara Eliya je oko 70 km. Obilazimo plantažu čaja. Hladni i magloviti brežuljci savršeno su mjesto za uzgoj čaja (Camellia sinensis). Prolazimo pokraj nepreglednih svježe-zelenih nasada ove plemenite biljke te posjećujemo tvornicu gdje se čaj još obrađuje tradicionalnim metodama. Nastavljamo cestom koja vijuga uz plantaže čaja. Ovo je poznati britanski kolonijalni resort, utočište od politike i stresa, mjesto za odmor: stara kolonijalna arhitektura, golf teren, atmosfera mjesta zamrznutog u vremenu, od crvene cigle i uredno održavanih travnjaka. Okolica je brežuljkasti kraj čije rijeke i potoci često tvore bajkovite vodopade, a plantaže su ukrašene beračima čaja u sarijima jarkih boja. Smještaj u sobe. Večera i noćenje #5.

7) srijeda NUWARA ELIYA – YALA N.P.

Doručak. Naše putovanje na Šri Lanku danas započinjemo odjavom iz hotela i vožnjom prema krajnjem jugu Šri Lanke (oko 150 km). Okružuju nas rižina terasasta polja i visoke planine, te pokraj Tissa Wewa – remek djelo drevnog navodnjavanja uz uživanje u krajolicima i šarmu ovog kraja. Smještaj u hotel. Kraća vožnja za Nacionalni park Yala. U Yali je priroda začuđujuće raznolika, baš kao i krajobrazi: od travnjaka i šuma do dina i pustara pa je razumljivo najveći i najposjećeniji nacionalni park na Šri Lanki. Dok se vozimo jeepovima ugledat ćemo svo obilje egzotičnih životinja: jelene lopatare, slonove, srndaće, šakale, bivole, pijetle, paunove, iguane i cijelu lepezu prekrasnih ptica. Vladar ove divljine je leopard (najgušća naseljenost na svijetu) pa ako nas sreća posluži ugledat ćemo i njega! Povratak u hotel. Večera i noćenje #6.

8) četvrtak GALLE – BENTOTA

Doručak. Naše putovanje na Šri Lanku danas započinjemo odjavom iz hotela i putovanjem priobalnom magistralom na samom jugu otoka za Galle, epski južnjački grad. Ovdje se klasični nizozemski utjecaj u arhitekturi stapa s tropskim okolišem i tvori jedinstveni krajolik. Šetnja ulicama oivičenim starim drvenim kućama na fasadama kojih se europski utjecaj naslanja na južno-azijsku tradiciju. Obilazimo utvrdu sa grbom Engleske, bastionom Zwart, svjetionikom i Utrecht bastionom. Zastajemo u Dutch Hospital Shopping Complex za nevjerojatan izbor suvenira. Nastavak putovanja do Beruwale. Smještaj u hotel. Večera i noćenje #7.

9) petak BENTOTA – WHALE SAFARI

Doručak. Naše putovanje u Šri Lanku polako privodimo kraju. Moguće je organizirati (uz ranojutarnji polazak) petosatni izlet autobusom pa brodom – promatranje kitova i dupina. U moru oko Šri Lanke postoji jedina stacionirana skupina plavih kitova, najvećeg živog organizma svih vremena na planeti Zemlji. Izglednost susreta s ovim nježnim divom je 90%. Osim plavog kita možemo susresti ulješure, kitove perajare, orke – kitove ubojice, patuljaste kitove i razne vrste dupina. Pri povratku moguće je zastati u Centru za spašavanje i uzgoj mladih morskih kornjača. Ova prekrasna stvorenja (četiri vrste žive u moru uz Šri Lanku) odlažu svoja jaja na plažama Šri Lanke. Često se jaja prikupljaju i prodaju na crnom tržištu. Uzgajalište ih otkupljuje od ilegalnih lovaca u dobroj namjeri i pomaže u podizanju malih kornjača koje se potom vraćaju u more. Povratak u hotel. Večera. Noćenje #8.

10) subota BENTOTA – COLOMBO

Doručak. Naše putovanje na Šri Lanku danas započinjemo ležernim jutrom uz mogućnost kupanja u Indijskom oceanu ili u hotelskom bazenu. Ovo je prilika za predah i prebiranje uspomena i dojmova s našeg putovanja u Šri Lanku. Slijedi odjava iz hotela u 12 sati i transfer za Colombo (80 km). Panoramska vožnja gradom tijekom koje ćemo upoznati najveći grad Šri Lanke, vidjeti urbane cjeline, poslovna središta, posjetiti legendarni hotel Galle Face u kojemu osim lijepe kavane pronalazimo fotografije poznatih uzvanika i gostiju. Stanka za zajedničku fakultativnu večeru. Oko ponoći odlazimo za zračnu luku.

11) nedjelja COLOMBO – DOHA – ZAGREB – SPLIT

Prijava na let za Zagreb. Let Colombo-Doha 0320h/0540h. Let Doha-Zagreb 0635h/1040h. Putnici iz Splita nastavljaju za polaznu postaju. Putovanje na Šri Lanku završava.

 

Cijena putovanja u Šri Lanku:

  • 11.500,00 kn (cijena s popustom) koja vrijedi za one koji cjelokupnu uplatu vrše najkasnije do 30 dana prije polaska na žiro-račun Agencije
  • 12.300,00 kn (redovna cijena) za one koji minimalno 60% cijene uplaćuju prije polaska, a maksimalno 40% plaćaju s odgodom koristeći kreditnu karticu

Cijena putovanja u Šri Lanku uključuje:

Let zrakoplovom Zagreb – Colombo – Zagreb uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija i jednu putnu torbu (kofer) do 30 kg, smještaj u hotelima 4/5* u dvokrevetnim sobama na bazi polupansiona (osim zadnju večer kada je usluga noćenje s doručkom), troškove organizacije putovanja, pratitelja skupine tijekom putovanja na hrvatskom jeziku i nacionalnog vodiča na engleskom jeziku, prijevoz udobnim turističkim autobusom ili kombijem (ovisno o broju putnika) na relacijama prema programu putovanja, police osiguranja: osiguranje putnika od nesretnog slučaja, osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane.

 

Cijena putovanja u Šri Lanku ne uključuje:

Obvezne pristojbe zračnih luka koje na dan objave putovanja u Šri Lanku iznose 2.950,- kn, paket ulaznica za znamenitosti koje se obilaze (Peradeniya Botanical Gardens, Kandy Temple, Sigiriya Rock Fortress, Polonnaruwa, Anuradhapura, Yala National Park s Jeepovima, Kandy Cultural Show) cijena je 200 USD i plaća se drugi dan putovanja, na licu mjesta, OnLine viza za Šri Lanku i izlazna pristojba 350,- kn, usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’, smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata na upit), dozvolu za unos video kamere na lokalitete, uplate se vrše lokalnom vodiču uz prethodno informiranje o cijeni za svaki lokalitet posebno, napojnice za prateće osoblje (5 USD po osobi i po danu na odredištu), osobne troškove, dopunsku policu osiguranja (250 kn).

 

UVOD U PUTOVANJE na Šri Lanku

Šri Lanka je površinom od 65.600 km2 neznatno veća od Hrvatske (56.600 km2), ali ima znatno više stanovnika (nešto više od 22 milijuna prosječne životne dobi od 32 godine). Smještena je na samo 7 stupnjeva sjeverno od ekvatora pa je zemlja vječnog ljeta, a monsunski vjetrovi ovdje pušu gotovo cijelu godinu, zimi sa sjeveroistoka, ljeti sa jugozapada. Šri Lanka je otok kojeg okružuju Indijski ocean i pripadajući mu Bengalski zaljev, Tjesnac Palk i Manarski zaljev. Najmanja udaljenost od Indije je samo 18 kilometara, a otočne planine uzdižu se do 2.524 mnm. Veliki dio otoka je obradiv, ima zamjetno puno predjela pod pokrovom tropske šume, izuzetno raznoliku floru i faunu, te nekoliko Nacionalnih parkova. Političku neovisnost od Ujedinjenog kraljevstva ostvarila je 4. veljače 1948. (dan kada se obilježava Dan neovisnosti), a puni naziv države je Demokratska socijalistička republika Šri Lanka. Sukob službene vlasti sa skupinom Tamilski tigrovi trajao je 26 godina i usporio je gospodarski rast.

TEHNIČKE INFORMACIJE za putovanje u Šri Lanku

Pozivni broj za Šri Lanku je +94.

Internetski sufix za Šri Lanku je .lk

Vremenska zona: Vremenska razlika između Šri Lanke i Hrvatske je +4h30min, što znači da kada je u Hrvatskoj 13:00h na Šri Lanki je 17:30h. (Šri Lanka je+5h30min od UTC vremena, dok je Hrvatska +1h00min od UTC vremena).

Novac: Službena valuta na Šri Lanki je Šrilanska rupija i jedino je sredstvo plaćanja u zemlji. Označava se simbolom Rs, a dijeli se na 100 centi (rijetko na njih možete naići). Novčanice koje se koriste su 5.000 Rs, 2.000Rs, 1.000Rs, 500Rs, 100Rs, 50Rs, 20Rs i 10Rs. Pazite da ne zamjenite novčanicu od 500Rs koja je sllična onoj od 100Rs. Da bi provjerili jesu li novčanice koje niste dobili od banke ispravne, pogledajte ima li novčanica vodeni žig s likom lava. Uvijek imajte uza se dovoljno novčanica niže vrijednosti (50Rs, 100Rs i 500Rs) za kupovinu jer, osim hotela i velikih dućana, teško ćete dobiti ostatak. Također je poželjno da imate novčanice nižih vrijednosti za napojnice koje su uobičajne na Šri Lanki (20Rs za čistaće toaleta, 50Rs portirima…). Banke su otvorene od 9 do 13 sati od ponedjeljka do petka. Većina hotela, restorana i šoping-centara prihvaća kreditne kartice. Neke ustanove mogu pokušati nadodati doplatu za uplatu kreditnom karticom, što je ilegalna, ali učestala praksa. Novac je moguće mijenjati u brojnim poslovnicama Western Union gdje od vas neće tražiti putovnicu. Za razliku od običaja u Europi tečaj može ovisiti o osobi ‘iza pulta’ tako da možete pregovarati i cjenkati se.

Tečaj: 100,00 USD = oko 14.300,00 LKR i 100,00 EUR = oko 16.000,00 LKR

Pretvaranje S. rupije u kune: 1,00 kn = 20,00 Rs ili 100,00 Rs = 5,00 kn

Električna energija: Električni napon je 230 V, frekvencija 50Hz. Na Šri Lanki se koriste utičnice tipa D/G što nije kompatibilno s našim (Tip F), pa je preporučeno nabaviti adapter.

PRAKTIČNE INFORMACIJE za putovanje u Šri Lanku

Jezik: Šri Lanka ima dva službena jezika. Sinhala i Tamil. Većina ljudi prilično dobro govori ili barem poznaje engleski jezik, a većina znakova su također i na engleskom jeziku.

Sigurnost: Šri Lanka je iznimno sigurna zemlja. Ponekad se događaju sitne krađe, turisti ponekad naiđu na džepara pa stoga preporučamo novac i druge vrijedne predmete i dragocjenosti pohraniti u malenu torbicu ili putni novčanik koji se nosi ovješen o vrat. Slučajevi krađa po hotelskim sobama su rijetki, no gosti sami preuzimaju rizik ako vrijedne predmete ostavljaju u sobi dok u njoj ne borave. Tijekom obilazaka preporučeno je reducirati osobnu prtljagu (višak i nepotrebne stvari za lokalitete i mjesta koja posjećujemo slobodno se mogu ostaviti u autobusu pod nadzorom vozača).U slučaju krađe, javiti se Turističkoj policiji. Kontakt broj je + 94 11 2382209

Dozvole za slikanje i snimanje:Potrebne su dozvole za video i foto snimke na nekoliko lokaliteta, a o tome će nas obavijestiti naš lokalni vodič. Ulaznice za lokalitete uglavnom su dostupne u jutarnjim satima. Snimanje prolaznika i žitelja često se prihvaća radosno i s veseljem, ponekad očekuju sitnu napojnicu, a nerijetko i da im pošaljete fotografiju po povratku kući. Restrikcije fotografiranja uglavnom se odnose na budistička svetišta gdje je uvredljivo fotografiranje ispred ili pokraj svetih kipova ili murala.

Carinska ograničenja: Iako su ograničenja podložna čestim promjenama, bilo propisanim zakonima bilo iterpretacijom zakona na samim graničnim prijelazima ovo su opće instrukcije: u zemlju se može unijeti 1.5 litre žestokih pića, 2 boce vina, 250ml toaletne vode, mala pakiranja parfema. Suveniri čija vrijednost prelazi 250 USD mogu biti zaplijenjeni. Unos elektroničkih naprava (laptopi, fotografski aparati i kamere) je dopušten ali je poželjno / propisano izvršiti deklaraciju na carinskom prijelazu po ulasku u zemlju.Najveća dopuštena količina čaja koju posjetitelji mogu iznijeti iz zemlje je 10 kg. Nije dopušteno iz zemlje iznositi artefakte, predmete starije od 50 godina (rijetke knjige, rukopise na palminom lišću, antropološke, umjetničke i arheološke predmete). Posjetitelji koji u zemlju unose više od 10.000 USD moraju iznos prijaviti na graničnom prijelazu. Na kraju putovanja moguće je zamijeniti rupije u USD iako bi propisno bilo imati barem dio računa za potrošeni iznos rupija (prihvatite savjet lokalnog vodiča o ovoj temi).

Hoteli nose kategorizaciju koja je pod nadzorom lokalne turističke zajednice i nije usporediva s europskim standardima. Mi koristimo hotele prema dosadašnjim iskustvima. Osoblje je jako ugodno i ljubazno, jedina zamjerka je povremeno duže čekanje na reakciju, pred recepcijom i sl. (zbog različitog mentaliteta od Europljana). Komfor i higijenski standardi su prihvatljivi iako napominjemo – Šri Lanka je potpuno drukčija od Europe i bolje je ne očekivati puno u ovom pogledu. U hotelima je najčešće osigurano korištenje sefa, a kupaonice najčešće imaju fen.

INFORMACIJE O ZDRAVLJU tijekom putovanja na Šri Lanku

Zdravstveni rizici: Rizik za zdravlje posjetitelja uvelike se razlikuje između Šri Lanke i zemalja u Sredozemnom okružju i Europi. Uglavnom se radi o probavnim tegobama, dizenteriji uzrokovanoj amebama, malariji (vrlo rijetko), gljivičnim oboljenjima. Napominjemo: nema zakonskih obveza cijepljenja! Ipak, potrebne su česte dezinfekcije dlanova, konzumacija vode iz boca, izbjegavanje zelene salate. Posjetitelji ugroženog zdravlja i/ili slabog imuniteta: preporučena je zaštita cijepljenjem protiv hepatitisa A i B, tetanusa, bjesnoće, tifusa i dječje paralize. Sporadični slučajevi malarije nisu prijetnja velikoj većini turista, no poželjno je imati veliku zalihu repelenta protiv komaraca.

Hrana i piće: Stomačne tegobe moguće je zaobići: IZBJEGAVAJTE: ribu, meso i posebno školjke koji nisu dovoljno termalno obrađeni. Salate predstavljaju rizik ako nisu isprane pročišćenom vodom, prethodno očišćeno voće, sladoled i led valja izbjegavati. Voda sa slavine nije preporučena za piće! Prihvatljivo je piti samo flaširanu vodu i sokove (potražite SLS certifikat na pakiranju pića i vode). Voda se lako pribavlja u super marketima (Keels i Food City). Neki gosti preferiraju ispiranje usta nakon pranja zubi isključivo flaširanom vodom.

Sunčanica i rizik od opeklina: Mala udaljenost od Ekvatora znači zamjetno jaču radijaciju suncu od Europe, pogotovo za posjetitelje u zimskim mjesecima kada je izloženost suncu u zemlji stalnog boravka mala. Lagana odjeća dugih nogavica i rukava, kapa, marama i sunčane naočale su način zaštite od sunca. Preporučeno je koristiti losion s visokim faktorom zaštite od UV zračenja.Preporučeno je piti veće količine vode od uobičajenih radi rehidracije i zaštite od vrućine.

(1) Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova

(2) putovanje se realizira za najmanje 10 prijavljenih putnika

(3) putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani “općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana” turističke agencije Okapi d.o.o.

(4) agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 7 dana prije polaska

(5) u slučaju značajnog porasta cijena na svjetskom tržištu ili promjene tečaja HRK prema USD ili EUR većem od 5% u odnosu na tečaj na dan objave paket aranžmana turistička agencija Okapi d.o.o. zadržava pravo korekcije cijene

(6) cijena pristojbi zračnih luka definira se na dan izdavanja zrakoplovnih karata, a u slučaju više cijene od one koja je navedena na programu puta putnik plaća razliku

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju!

Vaš, Wings Travel