PUTOVANJE U IRAN

IRAN

Današnji Iran, nekadašnja Perzija, sigurna je i gostoljubiva zemlja prepuna čuda starog vijeka. Naše predrasude i medijima nametnuta negativnost tope se odmah po dolasku – ljudi su topli i srdačni, zahvalni što obilazimo njihovu prekrasnu zemlju. Naša nas tura vodi od Teherana prema jugu, obilazeći sve bitne lokaliteta – Isfahan, Jazd, Širaz i Perzepolis. Ovo je putovanje koje je mnoge već ostavilo bez daha.

Cijena putovanja od: 10.990,00 HRK

Odredište: Iran

Trajanje: 10 dana

Prijevoz: Avion

Termin: 28.04.2017

PROGRAM PUTOVANJA PO DANIMA:

1) Petak ZAGREB – ISTANBUL – TEHERAN

Okupljanje skupine za putovanje u Iran u zračnoj luci Zagreb u 7:30 sati ujutro. Prijava na let Turkish Airlines za Teheran (via Istanbul). Granične formalnosti. Let Zagreb-Istanbul 0930h/1230h. Let Istanbul-Teheran 20:50h/01:25h(+1). Obavljanje viznih i graničnih formalnosti i transfer do hotela. Smještaj i noćenje.

2) Subota TEHERAN

Kasniji doručak. Naše putovanje u Iran započinjemo obilaskom Teherana: najveći iranski grad s oko 7 mil. stanovnika u središtu, a 13,5 mil. stanovnika u širem području grada. Stepska klima s hladnim zimama posljedica je velike nadmorske visine (iznad 1000 mnm). U gradu je nevjerojatno puno parkova (oko 800), obiluje muzejima i istinski je multikulturni centar (Perzijanci, Azeri, Kurdi, Paštunci, Turkmenistanci, Armenci, Beludži, Arapi, Židovi, Asirci). Posjetit ćemo Nacionalni muzej, Muzej tepiha, te Sa’ad muzejski kompleks. Ako bude otvoren, obići ćemo i muzej dragulja s najvećim dijamantom na svijetu (182 karata). Povratak u hotel. Večera i noćenje.

3) Nedjelja TEHERAN – QOM – KASHAN – ISFAHAN

Doručak. Naše putovanje u Iran vodi nas prema Isfahanu. Nakon dva sata vožnje obilazimo grad Qom. Osmi po veličini grad u Iranu s nešto više od milijun stanovnika, grad je poznat kao najveće i najznačajnije središte proučavanja (šijitske) religije i sociologije u svijetu. Poznat je i kao mjesto hodočašća (sveto mjesto za šijite). U blizini grada nalazi se znanstveni centar koji između ostalog obogaćuje uran za medicinske svrhe. Obilazimo najznačajnije spomenike grada koji ima drevnu, a bogatu povijesnu baštinu, palače, džamije i muzeje. Slijedi vožnja od oko sat vremena do grada Kashan. Oko 70 obitelji i četvrt milijuna stanovnika, ovo mjesto ima povijest dugu čak 9 tisuća godina. Vjeruje se kako su Tri Kralja iz Kashana krenula prema Betlehemu. Iako je grad krajem 18.st. pogodio razoran potres, povijesni relikti su prekrasni, ostaci utvrde iz 11.st., palače, džamiju Age Bozorga, svetište (grobnicu) Pirouza Nahavandija, neke od najljepših vrtova u zemlji. Na kraju dana stižemo u Isfahan. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

4) Ponedjeljak ISFAHAN

Doručak. Naše je putovanje u Iran danas posebno zanimljivo jer obilazimo jedan od najljepših gradova ove velike i zanimljive države. Drugi po veličini grad u Iranu s oko dva milijuna stanovnika, prijestolnica Safavida koji su na licu grada ostavili trajan i veličanstven trag nakon što je perzijski šah Abas Veliki ovdje prebacio svoj dvor i proglasio mjesto glavnim gradom. Veliki broj najljepših iranskih džamija, palača, trgova i mostova su u Isfahanu i nalaze se pod zaštitom UNESCO-a. Obilazimo jedan od najvećih trgova na svijetu, Imamov trg (ranije Meidan-e Šah), površine 9 hektara i građen sredinom XVI. stoljeća; palača A’li Qapu, džamija Šeik Lotfollah, džamija Imam, te mostove na rijeci Zayande, palaču Chehel Sotoun. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

5) Utorak ISFAHAN – NAIN – JAZD

Doručak. Nastavljamo obilaziti Isfahan: Armensku četvrt i Katedralu Vank, Muzej unutar biskupove palače, Sabornu džamija, Šahovu džamija, Veliki bazar. Nastavljamo putovanje prema gradu Nain (oko 25 tisuća stanovnika) poznatom po drevnom vodovodno-kanalizacijskom sustavu ispod grada. Obilazimo Glavnu džamiju Nain, jednu od najstarijih džamija u državi. Nastavljamo vožnju za Jazd je grad s više od milijun stanovnika i povjesno središte zoroastrizma. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

6) Srijeda JAZD

Doručak. Naše putovanje u Iran danas ćemo osmisliti obilazeći  Jazd. Izvorište zoroastrizma, monoteističke religije koju je reformirao Zaratustra, pa ponekad nosi naziv zaratustrizam. Datiranje Zaratustre je upitno, no čini se najizglednije da je živio i djelovao u VII. st. pr.Kr. Jazd je poseban jer je izgrađen od drevnih opeka, arhitektura mu je prilagođena pustinjsko-stepskim klimatskim prilikama, a sustav kanata se tisučljećima koristi za navodnjavanje. Obilazimo središnji gradski trg Mir Chakhmaq kompleks, vječnu vatru koja je sveta skupini od oko 40 tisuća zoroastrijanaca i neprekinuto gori od 470. godine. Potom obilazimu džamiju Jame koja je najznačajnija islamska građevina u gradu.

7) Četvrtak JAZD – ABARKUH – PASARGAD – ŠIRAZ

Doručak. Naše putovanje u Iran vodi nas prema jugu. Radimo stanku u gradiću Abarkuh koji je smješten na preko 1.500 metara nadmorske visine i ima oko 20 tisuća stanovnika. Obilazimo takozvane Tornjeve tišine; neobična konična zdanja, te se fotografiramo pokraj čempresa starog preko četiri tisuće godina. Nastavljamo putovanje uz stanku u Pasargadu. Obilazimo monumentalnu grobnicu Kira Velikog iz perzijske dinastije Ahemenida u Pasargadu. Kir je bio veliki vojskovođa i osnivač Perzijskog carstva, a umro je krajem VI. st. pr.Kr. Lokalitet je pod zaštitom UNESCO-a i nekoć je bio veliki grad – sjedište Cartsva. Od drevnih lokaliteta svojom se ljepotom i očuvanošću nameće upravo grobnica velikog vladara. Nastavak putovanja za Širaz. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

8) Petak ŠIRAZ

Doručak. Naše putovanje u Iran dovelo nas do Širaza, grada iznimne povijesne važnosti. Ima oko četiri tisuće godina civilizacijskog kontinuiteta, a u 18.st. bio je glavni grad Perzije. Poznat je kao grad pjesnika, vina, vrtova i cvijeća. Obilazimo: Citadelu Karim Khan, vrtove Eram (UNESCO), džamiju i pazar Vakil, džamiju Nasir ol-Molk, medraseh-ye Khan, svetište Imamzadeh Ali bin Hamze. Šetamo gradom i upijamo dojmove ovog uistinu posebnog mjesta. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

9) subota PERZEPOLIS & NEKROPOLE

Doručak. Okolica Širaza je kulturološki iznimno bogata stoga odlazimo na izlet. Upoznajemo Perzepolis, kompleks pod zaštitom UNESCO-a. Ovaj lokalitet spominje se od kraja VI. st pr.Kr. a smješten je na prirodnoj terasi. Nailazimo na nekadašnje kraljevske palače, riznicu, popratne građevine, dvostruka monumentalna stubišta, te veliku ceremonijalnu dvoranu nazvanu ‘dvorana stotinu stupova’ (perzijski apadana, tj. hipostil) koja je mogla primiti 10 tisuća uzvanika. Grad je uništio Aleksandar Makedonski 330 g.pr.Kr. Nakon obilaska odlazimo do obližnje nekropole Naqsh-e Rustam i Rajab. Ovdje su kolosalne grobnice, neke uklesane u planini, neke samostojeće. Prema natpisima na grobnica otkrivamo da je ovo pogrebno mjesto velikih perzijskih vladara Darija I. i II., Kserksa I. i drugih. Bogatstvo reljefa je nevjerojatno i svjedoči o bitkama iz razdoblja V.-III. st. pr.Kr. Prije povratka u hotel obilazimo grobnice velikih perzijskih pjesnika Hafeza i Saadija. Večera. Transfer za zračnu luku oko 23 sata.

10) nedjelja ŠIRAZ – ISTANBUL – ZAGREB

Po dolasku u zračnu luku prijava na let Turkish Airlines, granične formalnosti. Let Širaz-Istanbul 02:35h/05:15h. Let Istanbul-Zagreb 07:15h/08:35h. Naše putovanje u Iran završava.

Cijena putovanja u Iran:

  • 10.990,00 kn (cijena s popustom) koja vrijedi za one koji cjelokupnu uplatu vrše najkasnije do 30 dana prije polaska na žiro-račun Agencije
  • 11.760,00 kn (redovna cijena) za one koji minimalno 60% cijene uplaćuju prije polaska, a maksimalno 40% plaćaju s odgodom koristeći kreditnu karticu

Cijena putovanja u Iran uključuje:

Let zrakoplovom Zagreb-Teheran i Širaz-Zagreb (predviđeno je korištenje usluga Turkish Airlines čije su satnice navedene u programu. Agencija zadržava pravo promjene zrakoplovne kompanije i minimalne izmjene satnice) i uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija i jednu putnu torbu (kofer) do 20 kg, smještaj u hotelima 4* na bazi polupansiona (doručak, večera, noćenje) u dvokrevetnim sobama: 2 noći Teheran, 2 noći Isfahan, 2 noć Jazd, 2 noći Širaz, pratitelja skupine tijekom putovanja, lokalnog vodiča u Iranu, prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja, osiguranje putnika od nesretnog slučaja, osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane.

Cijena putovanja u Iran ne uključuje:

Obveznu doplatu za pristojbe zračnih luka koje na dan objave putovanja u Iran iznose 1.950,00- kn, smještaj u jednokrevetnoj sobi (1950,00 kn), osobne troškove, paket ulaznica za znamenitosti koje se obilaze u sklopu aranžmana (90,00 €, uplata na licu mjesta), usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’, dopunsku policu putnog osiguranja (zdravstveno osiguranje i osiguranje od rizika otkaza 250,00 kn / uplata isključivo prilikom prijave za putovanje). U Iranu je, kao i u većini bliskoistočnih zemalja, običaj dati napojnicu lokalnom osoblju – 5 USD po danu i po osobi.

Napomene za putovanje u Iran:

(1) Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova

(2) putovanje se realizira za najmanje 20 prijavljenih putnika

(3) putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani ‘općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana’ turističke agencije Okapi d.o.o.

(4) agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 7 dana prije polaska

(5) u slučaju značajnog porasta cijena na svjetskom tržištu ili promjene tečaja HRK prema USD (1USD=7,15KN ili EUR 1EMU=7,70KN) turistička agencija Okapi d.o.o. zadržava pravo korekcije cijene

(6) cijena pristojbi zračnih luka definira se na dan izdavanja zrakoplovnih karata, a u slučaju više cijene od one koja je navedena na programu puta putnik plaća razliku.

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju!

Vaš, Wings Travel