Putovanje u Egipat

Egipat

Rijeka Nil proteže se od ekvatorijalne Afrike do Sredozemnog mora i najduža je rijeka svijeta. Uz njene obale oblikovala se država koja nema premca u dugovječnosti i stabilnosti, a upravo ovo osiguralo je Starim Egipćanima da stvore najdojmljiviju civilizaciju u svjetskoj povijesti. Obilazimo hramove, piramide i grobnice, muzeje, džamije, crkve i velike pješčane dine. Krstarimo po Nilu upijajući egzotične prizore i neobične zvukove. Družimo se s našim srdačnim i toplim domaćinima i polako stvaramo jedan sasvim novi pogled na povijest i sadašnjost čovjeka. Želimo Vas povesti u Egipat jer je za nas ovo putovanje Majka svih Putovanja.

Cijena putovanja od: 8.990,00 HRK

Odredište: Egipat

Trajanje: 9 dana

Prijevoz: avion

Termin: na upit

PROGRAM PUTOVANJA PO DANIMA:

1) petak SPLIT – ZAGREB – KAIRO

Okupljanje skupine za putovanje u Egipat iz Splita, Dubrovnika i Zagreba u zračnoj luci Zagreb u 07:20 sati. Za putnike iz Splita / Dubrovnika možemo pribaviti zrakoplovne karte do Zagreba, osigurati smještaj u odličnom hotelu nedaleko od zračne luke, i transfere od/do zračne luke ZG. Susret s vodičem putovanja, prijava na let, sigurnosne i granične formalnosti. Let Zagreb-Istanbul 09:10h /13:15h. Let Istanbul-Kairo 19:10h/20:30h. Vrijeme između letova ćemo iskoristit za instrukcije o putovanju, sigurnosti, običajima. Po dolasku u Kairo Agencija osigurava vize za putnike uz asistenciju lokalnog osoblja. Vožnja prema pažljivo odabranom hotelu 5*, smještaj u sobe. Noćenje 1 (Kairo).

2) subota DREVNE PIRAMIDE (Sakara, Dahšur, Plato u Gizi)

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita započinjemo razgledavanjem tri najpoznatija kompleksa piramida – Sakara, Dahšur i Giza. Prva je Sakara, nastarija monumentalna kamena građevina svijeta i prva kolosalna piramida. Aura mističnosti obavija Zoserov pogrebni kompleks i Stubastu piramidu i ovdje se najbolje može razumjeti značaj i simbolika gradnje piramida. Slijedi posjet Dahšuru (koji je tek odnedavno otvoren za turističke posjete) i obilazimo Zakrivljenu i Crvenu piramidu faraona Sneferua, Keopsovog oca. On je usavršio gradnju piramida gradeći čak tri piramide i time je „pomakao“ najveći količinu kamena od svih vladara u ljudskoj povijesti! Piramide u Dahšuru grandiozna su uvertira graditeljskog čuda na Giza. Fotografiramo Crnu piramidu iz Srednjeg kraljevstva i imamo mogućnost ući u Crvenu piramidu. Stanka za ručak. Poslijepodne obilazimo Plato Gize kojeg sada možemo u potpunosti doživjeti i razumjeti. Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida, zagonetna Sfinga i Dolinski hram od granita, vidikovac, Muzej solarnih barki, nekropole i male „satelitske“ piramide – plato Gize je nepregledno arheološko nalazište. Ako vrijeme dozvoli posjet institutu parfema. Povratak u hotel. Večera. Noćenje 2 (Kairo).

3) nedjelja EGIPATSKI MUZEJ & LET ZA LUKSOR

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita danas nas vodi u jedan od najpoznatijih muzeja na svijetu – Egipatski muzej u Kairu. Zajednički obilazimo Muzej uz stručnu pratnju vodiča kako biste pregledali najvažnije eksponate ovog nevjerojatnog mjesta. Bespotrebno je nabrajati neke od 160 tisuća artefakta koji su ovdje pohranjeni, a naš obilazak će kroz sat i pol biti posložen kronološki i kulminirati u dvorani u kojoj se čuva zlato Tutankamonove grobnice. Nakon zajedničkog obilaska slobodno vrijeme za individualne razglede (dvorana s mumijama se posebno naplaćuje – oko 100 kn). Ne zaboravite da je u Muzeju zabranjeno snimanje videa. Nakon obilaska na redu je drugo lice Kaira, obilazak islamske arhitekture, obilazimo tvrđavu Citadela s prekrasnom Alabasternom đamijom Muhameda Alija, ostatke vojne i vjerske arhitekture. Ako bude vremena obici ćemo džamiju Ibn-Tulun koju krasi spiralni minaret. Polazak prema zračnoj luci Kairo. Let za Luksor koji traje oko sat vremena. Po dolasku odlazimo u hotel 5*. Smještaj i Večera. Noćenje 3 (Luksor).

4) ponedjeljak DOLINA KRALJEVA, HRAM HATŠEPSUT I ČUDA LUKSORA

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita dovelo nas je do zapadne Tebe – jednog od najbogatijih arheoloških lokaliteta na svijetu. Ovdje započinje naša priča o Novom kraljevstvu, epohi poznatoj po velikim vladarima: ženi faraonu Hatšepsut, najbogatijem faraonu Amenhotepu III, slavnim faraonima-ratnicima Tutmozesu III. i Ramzesu II. Obilazimo najpoznatije građevine na području Luksora: Dolina kraljeva (faraonske grobnice), Hram Hatšepsut (kaskadni hram), te gorostasni hram Medinet Habu kojeg je podigao Ramzes III. Fotografirat ćemo i Memnonove kolose koji su dio porušenog hrama Amenhotepa III. (bio je najveći pogrebni hram Egipta) i u daljini vidjeti hram čovjeka koji ga je porušio: Rameseum – hram Ramzesa II. Ako vrijeme dopusti posjet Institutu alabastera. Sredinom dana smještaj na brod 5* koji će pet dana biti naš dom. Ručak. Brodovi koji plove Nilom pružaju udobnost: restorani nude odlične i raznolike buffet obroke (u cijeni su uključena sva tri obroka dnevno), imaju kabine s velikim prozorom kako biste uživali u pogledu na Nil i zelenu dolinu koja se proteže uz rijeku, gornja paluba je naš „dnevni boravak“ jer tu, pod ugodnim saharskim suncem uživamo u sunčanju, kupanju u bazenu, odmoru na ležaljkama, masaži i ispijanju čaja. Brodovi imaju i fitness dvoranu, uljudno osoblje, trgovine i maleni su ploveći gradovi / hoteli.Predlažemo fakultativni izlet Luksor kočijama: zajedničku vožnju kočijama koje su najslikovitiji način upoznavanja ovog grada od 370 tisuća žitelja, a čija je žila kucavica šarena tržnica (arapski: suk). Tijekom obilaska posjetit ćemo i Luksorski hram, velebno zdanje koje je posebno zanimljivo pod noćnom rasvjetom i do kojeg vodi poznata Aleja Sfingi s tijelima lava i glavama ovna. Najveći trag na ovom hramu ostavili su Amenhotep III. i Ramzes II. Posjet zlataru stare tradiciji uz mogućnost izrade kartuša od srebra ili zlata u kojima se upisuju imena po želji kupca, a koristeći hijeroglife. Povratak na brod I Noćenje 4 (brod).

5) utorak KARNAK – NAJVEĆI HRAM SVIJETA

Doručak. Ovo jutro našeg putovanja u Egipat iz Splita posvetit ćemo najvećem drevnom hramskom kompleksu na svijetu: Karnak. Zbir hramova od kojih je najveći onaj posvećen bogu Amonu, glavnom božanstvu Tebe (Luksora) gradio se dugi niz stoljeća počevši od 22. stoljeća pr. Kr. do 1. stoljeća pr. Kr. Najveći pilon drevnog Egipta, enormna unutrašnja dvorišta, manji hramovi unutar ogromnih hramova, granitna svetišta, prekrasni reljefi i kolosalni kipovi, najviši obelisci i slavna Dvorana stupova – Hipostilna dvorana – u kojoj je gigantska šuma od 134 dvadeset metarskih stupova ukrašenih reljefima. Nitko ne može ostati ravnodušan ovdje gdje moć drevne faraonske države gromoglasno progovara. Povratak na brod. Ručak i isplovljavanje prema brani na Esni. Krstarenje Nilom: Uživamo u promjeni krajolika promatrajući zelenu oazu, otoke i pustinju u daljini. Prizori se neprestano mijenjaju, a nailazimo na sela, ljude koji rade u poljima, djecu koja se kupaju u rijeci i razdragano pozdravljaju posjetitelje njihove zemlje. Čari rijeke Nil potpuno će vas obuhvatiti i odvesti u bajkoviti svijet gdje se stvarnost i mašta isprepliću. Večera. Noćenje 5 (brod).

6) srijeda HRAMOVI UZ NIL: EDFU & KOM OMBO

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita danas je izuzetno ugodno. Kroz jutro ćemo posjetiti hram Edfu do kojeg stižemo kočijama. Ova impresivna građevina iz Ptolomejskog razdoblja najbolje je očuvani hram drevne faraonske države. Nanosi pustinjskog pijeska prekrili su hram nedugo nakon gradnje, pa je ostao gotovo netaknut zubom vremena. Baš kako je bio prava poslastica arheolozima koji su ga pažljivo oslobodili od pijeska tako je danas dragulj za turiste koji ga posjećuju. Posvećen je bogu Horu (Horusu), sokolu, Ozirisovom sinu. Mladi bog Horus se ovdje borio protiv svog snažnog, ali zlog strica Seta za krunu Egipta. Pobijedio je, a cijela je priča o nadmetanju, sukobima i borbama dokumentirana u beskrajnim reljefima hrama. Povratak na brod i nastavak plovidbe Nilom. Vrijeme provodimo na luksuznom brodu, krstarimo uzvodno uživajući u prizorima bujne doline i riječnih obala. Ručak tijekom plovidbe. Poslijepodne brod pristaje nedaleko hrama Kom Ombo. Prošetat ćemo do hrama koji se uzdiže nad obalama rijeke i jedini je hram Egipta s dvojnom posvetom – (1) bogu Horu mlađem sa sokolovom glavom i (2) bogu Sobeku s krokodilskom glavom. Iako oštećeno potresom, ovo zadivljujuće zdanje krije nekoliko pravih dragulja: pronalazimo najstariji kalendar na svijetu i prikaz najstarijih svjetskih medicinskih instrumenata. Drevni egipatski liječnici su ih očigledno uspješno koristili. Povratak na brod. Večera tijekom plovidbe prema Asuanu. Noćenje 6 (brod).

7) četvrtak VELIČANSTVENI ABU SIMBEL & ASUAN

Naše putovanje u Egipat iz Splita danas imamo priliku ukrasiti jednim nezaboravnim izletom kojeg započinjemo jako rano (oko 3:30 sati). Za one željne odmora i relaksacije – ležerno jutro u Asuanu do ponovnog okupljanja skupine u brodskom restoranu u vrijeme ručka. Vožnja u konvoju do Abu Simbela (breakfast-box ćemo dobiti pri izlasku s broda). Vozimo se kroz pustinju uživajući u prizorima nepregledne Sahare koja polako izranja iz mraka i kupa se u prvim zrakama sunca. Daleko na jugu dolazimo do pećinskog hrama Abu Simbel čija je fasada uklesana u stijeni. Podizanje Velike asuanske brane uzrokovalo je rast vode i stvaranje nepreglednog akumulacijskog jezera Nasser. Nubija je nestala pod vodom, a ista je sudbina pratila brojne arheološke lokalitete. Srećom, hram Abu Simbel je u cijelosti prebačen na novu lokaciju. Ovo je veliki podvig međunarodne zajednice u očuvanju kulturnog blaga, kao i trijumf graditeljstva 1960-ih. Kipovi faraona Ramzesa II. čija visina dostiže 20m dominiraju ulazom u hram i vide se iz velike udaljenosti. U unutrašnjosti kao da je vrijeme stalo. Razgledavamo reljefe vojnih pobjeda, prikaze krunjenja faraona i darivanja bogova. Najsvetiji dio je Svetinja nad svetinjama – niša s kipovima četiri božanstva: Ptah, Amon, Ramzes II. i Ra. U neposrednoj blizini je hram podignut za omiljenu Ramzesovu suprugu Nefertari. U zakazani sat pridružujemo se konvoju i vozimo prema Asuanu. Stanka za obilazak Velike asuanske brane. Ručak na brodu i slobodno vrijeme za relaksaciju. Sredinom poslijepodneva odlazimo do Drevnog asuanskog kamenoloma, u kojem su stari Egipćani iz tvrdog granita izrađivali monolitne obeliska. Čak i danas bi to bilo teško uz sve prednosti suvremene tehnologije, pa posjetitelj postaje svjestan koliko je umjeća i truda trebalo za izradu jednog obeliska. Najveći obelisk visok je 41 m a naručila ga je žena faraon Hatšepsut kojeg možete vidjeti uklesanog u stijenijer nikada nije izvađen. Povratak na brod i večera. Noćenje 7 (brod).

8) petak NEDOVRŠENI OBELISK & LET ZA KAIRO

Doručak. Krstarenje Nilom i posjet krajnjem jugu Egipta privodimo kraju. Odjavljujemo se iz brodskih kabina. Odlazimo do drevnog kamenoloma u kojemu su Stari Egipćani iz tvrdog granita izrađivali monolitne obeliske. Čak i danas bi to bilo teško uz sve prednosti suvremene tehnologije, pa posjetitelj postaje svjestan koliko je umijeća i truda trebalo uložiti za izradu jednog obeliska. Činjenica da su ih drevni Egipćani oblikovali u granitu, vadili i prevozili, te postavljali po hramovima prije nekoliko milenija jednostavno zvuči nevjerojatno. Najveći obelisk, visok 41m, kojega je naručila žena faraon Hatšepsut još uvijek možete vidjeti isklesanog u granitnoj stijeni jer nikada nije izvađen. Kraća stanka za kupnju suvenira i odlazak za zračnu luku. Let Asuan-Kairo traje oko sat i pol. Predvečer vrijeme provodimo na Khan al-Khalili, najvećoj tržnici (suk) u Africi. Ovdje možete provjeriti u kolikoj ste mjeri svladali vještine cjenkanja u susretu s trgovcima tijekom dosadašnjeg boravka u Egiptu. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje 8 (Kairo).

9) subota KRŠĆANSKI I ISLAMSKI KAIRO

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita danas za svoju temu ima važnu povijesnu baštinu dviju najvećih svjetskih religija, kršćanstva i islama. Obilazimo Koptsku četvrt u kojoj i danas živi najstarija kršćanska zajednica svijeta, autokefalni Kopti, ljudi čiji nauk potječe direktno od svetog Marka i čiji liturgijski spisi kriju drevni jezik faraona. Oni su skovali temelje kršćanskih vjerovanja i ranu teologiju. Posjećujemo Viseću crkvu, Sinagogu smještenu u nekadašnjoj koptskoj crkvi i mjesto gdje se Sveta obitelj smjestila tijekom bijega u Egipat. Na redu je drugo lice Kaira, obilazak islamske arhitekture. Razgledat ćemo tri velike džamije koje čuvaju priče na složeni svijet srednjovjekovnog Kaira: džamija Ibn-Tulun (dovršena 9.st.) najstarija je još uvijek sačuvana džamija Egipta. Krasi je spiralni minaret. Džamija Sultan Hasana (14.st.) jedna je od najvećih na svijetu, duga preko 150m i odlikuje se slavnom madresom. Džamija Al-Rifa’i (19.st.) u kojoj su grobnice egipatskih kraljeva (uključujući kralja Farouka), iranskog šaha Reze Pahlavija (kasnije prebačen u Iran). Ovdje upoznajemo delikatnu, ali impresivnu islamsku arhitekturu iz raznih razdoblja. Stanka za ručak. Poslijepodne privodimo priču kraju obilaskom utvrđene Citadele. Razgledavamo prekrasnu Alabasternu džamiju Muhameda Alija, ostatke vojne i vjerske arhitekture. Povratak u hotel i večera. Noćenje 9 (Kairo).

10) nedjelja KAIRO – ZAGREB – SPLIT

Odjava iz hotela. Naše putovanje u Egipat iz Splita završavamo. Transfer do zračne luke Cairo International i opraštaj od naših domaćina. Prijava na let, granične i carinske formalnosti. Let Kairo-Istanbul 08:35h/11:55h. Let Istanbul-Zagreb 18:05h/19:15h. Putovanje u Egipat završava.

Cijena putovanja u Egipat:

  • 8.900,- kn (cijena s popustom) koja vrijedi za one koji uplatu vrše u cijelosti na žiro-račun agencije najkasnije 30 dana prije polaska
  • 9.620,- kn (redovna cijena) za one koji najmanje 60% cijene uplaćuju prije polaska, a maksimalno 40% plaćaju s odgodom koristeći CC

Cijena putovanja u Egipat uključuje:

Let zrakoplovom Zagreb-Kairo-Zagreb (via Istanbul) uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija i jednu putnu torbu (kofer) do 20 kg, domaće letove u Egiptu (Kairo-Luksor i Asuan-Kairo), smještaj u hotelima i brodovima 5* u dvokrevetnim sobama / kabinama na bazi 4 polupansiona i 4 puna pansiona (2 HB Giza, 1 HB Luksor, 4 FB M/S Cruise Ship, 1 HB Cairo), licenciranog lokalnog vodiča (egiptologa) u Egiptu tijekom boravka u zemlju, prateće osoblje (predstavnike lokalne agencije), pratitelja iz Hrvatske (Siniša Viđak) tijekom putovanja uz obveznu dozvolu propisanu u Egiptu, prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja, osiguranje putnika od nesretnog slučaja, osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane.

Cijena putovanja u Egipat ne uključuje:

Obvezne pristojbe zračnih luka koje na dan objave putovanja u 2.290,- kn, smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 1.690,- kn), obvezni paket ulaznica za znamenitosti koje se obilaze (990,- kn), obveznu vizu za ulazak u Arapsku republiku Egipat (doplata 200,- kn), osobne troškove, fakultativne izlete Luksor kočijama s obilaskom Luksorskog hrama, izlet u Abu Simbel, izlet u Nubijska selo (brodom i devama), usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’, dopunsku policu putnog osiguranja (zdravstveno osiguranje, osiguranje prtljage tijekom prijevoza i osiguranje od rizika otkaza 250,- kn / uplata isključivo prilikom prijave za putovanje).

 

Napomene za putovanje u Egipat:

(1) Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova

(2) putovanje se realizira za najmanje 15 prijavljenih putnika

(3) putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani Općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana turističke agencije Okapi d.o.o.

(4) agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 7 dana prije polaska

(5) u slučaju značajnog porasta cijena na svjetskom tržištu ili promjene tečaja HRK prema USD ili EUR većem od 5% u odnosu na tečaj na dan objave paket aranžmana Agencija zadržava pravo korekcije cijene

(6) cijena pristojbi zračnih luka definira se na dan izdavanja zrakoplovnih karata, a u slučaju više cijene od one koja je navedena na programu puta putnik plaća razliku

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju!

Vaš, Wings Travel